T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
OSMANİYE / MERKEZ - Osmaniye Sultan Baybars Anadolu Lisesi

GÖZ GEZ ARPACIK

HEDEF BELİRLEME

Yapılan araştırmalar kişinin ulaşmak istediği konuda hedef belirlemesi ve bu hedefin gerçekleştirilebilme olasılığının bulunması kişinin motivasyonunu artırdığını belirtmektedirler. Çünkü, amaç belirlendikten sonra, bireyin buna ulaşmak için daha fazla cabası da artmaktadır. Ayrıca kişi var olan kapasitesi bunu karşılamak için yeterli değilse daha fazla çaba harcamak için davranış değişikliği de göstermektedir. Bir başka ifade ile hedef belirlemek, kişinin hem motivasyonunu hem de var olan davranışını daha işlevsel kullanmasına neden olmaktadır. Bireyin ortaya koyduğu hedefinde süreklilik göstermesi de önem kazanmaktadır. Hayatımızı, rüzgâr bizi nereye götürürse oraya savrularak hedefsiz olarak da yaşayabiliriz. Böyle bir durumda bir gün uyanıkta yaşadığımız hayatın bize yabancı gelmesi ihtimali de unutmamak gerekir.

İYİ BİR HEDEF NASIL OLMALI?

 Spesifik ve somut olmalı

 İnanılmalı

 Gerçekçi olmalı

 Ölçülebilir Olmalı

 İstenilir Olmalı

Kişi hedefi konusunda ne istediğini, beklediğini spesifik ve somut olarak ifade edebilmelidir. Bunun için: hedeflerinizi gerçekçi biçimde tanımlayın. Ne kadarlık bir gelişme hedefi belirleyeceğinizi saptayın. Bunun için yapmanız gerekenleri aşama aşama belirleyiniz.

İnanılmalı; Kişinin kendi ve yeteneklerine inanması, kendini yetkin hissetmesi, daha önce yetkin hissettiği konulardaki stratejiyi bu alanda da kullanması önemlidir. Aynı zamanda özgüvenli ve öz saygı konusunda kendini desteklemeniz de önemlidir.

Gerçekçi olmalı; Belirlediğiniz hedefin güzel bir hayal mi, yoksa ulaşılması zor ama gerçekçi bir hedef mi olduğunu test edin. Eğer hedefinizin gerçekçi olduğuna karar verdiyseniz, dönün bir de kendi yetenek ve yetkinliklerinizi de gözden geçiriniz.

Ölçülebilir Olmalı; Öncelikle hedefinizi 5 yıl 10 yıl sonra nerede olmak istediğinizi belirleyin. Hedefiniz için bir yol haritası belirleyiniz. Sürece göre şekillenmelidir. Uzun ve orta vadeli bir zaman dilimini hesaplayınız. Sebatlı ve sabırlı olmakta hedefe ulaşmakta etkilidir. Önemli dışsal değişiklikler olmadığı sürece değiştirilmemelidir. Belirlediğiniz hedefe dair mutlaka bir ölçüt geliştirin ve bu ölçüyü nasıl kullanacağınıza karar veriniz.

İstenilir Olmalı; Hedefler, belirli bir süre içinde gerçekleştirilmesi arzu edilen veya ulaşılmak istenen sonuçlar demektir. Hepimiz, gelecekte olmak istediğimiz yerle ilgili bir arzulara sahibiz. O hayalleri amaçlara, amaçları hedeflere, hedefleri projelere, planlara ve eyleme döktüğünüzde ancak o hayaliniz gerçekleştirme olasılığını artırırsınız. Kişinin hedeflerini istediği yönde belirlemesi motivasyonunu da artıracaktır.

Hedefe ulaşmak için; Özelliklerini tanıması; Başarının önündeki en büyük engel, kişinin kendisinin ne istediğinin ve yeteneklerinin farkında olmamasıdır. Kısaca kendini tanımamasıdır. Bireyin neye ihtiyacı olduğunu fark ettiğinde, ne için mücadele ettiğini bildiğinde, nasıl yapacağını planladığında ve ne zaman uygulayacağına karar verip başladığında başarı kaçınılmazdır. Karar verme becerisine sahip olması; Genel olarak karar verme, bir ihtiyaç durumun da bu ihtiyacı karşılamak amacıyla ulaşılmak istenen amaçların belirlenmesini, gerekli bilgilerin toplanması ve bu bilgilerin değerlendirilerek seçeneklerin oluşturulması ve seçeneklerden duruma en uygun olanın seçilmesi olarak anlaşılabilir.

Bunlar: 1.Problemi tanımlama, 2.Seçenekler oluşturma, 3.Seçeneklerin olası sonuçlarını gözden geçirme, 4.Seçenekleri daha iyi değerlendirebilmek için veri toplama, 5.Elde edilen verileri değerlendirme, 6.Uygun olan seçeneği belirleme, 7.Gerekli planları yaparak verilen kararı uygulamaya koyma ve sonucu değerlendirmedir

Sorumluluk alması; Bireyin yaşamı ile ilgili sorumluluk alması aynı zamanda farkındalığının yüksek olması anlamına gelmektedir. Bu anlamda farkındalık neden sonuç ilişkisi kurmayı da gerektirir. Bu noktada kişi hedefleri konusunda kendi sorumluluklarının farkında olması onun daha hızlı ilerlemesine yardımcı olur. Eylem planı oluşturması gibi aşamalar: Hedef kapsamlı ve büyük bir hedef ise parçalara ayırın. Daha sonra hedef olarak belirleyeceğiniz her şey sadece ve sadece bir konu ile ilgili olsun. Hedefin içinde birden fazla hedef yer almasın. Her birisi için esnek bir planınız olsun.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.03.2025 - Güncelleme: 12.03.2025 12:01 - Görüntülenme: 99
Kaynak: https://www.aydin.edu.tr/trtr/arastirma/arastirmamerkezleri/olcmedegerlendirme/ogrenmeveogretimkoordinatorlugu/Documents/5.HEDEF20BELC4B0RLEME.pdf
  Beğen | 1  kişi beğendi